Keuze van je club

Elke club heeft een doelstelling, gebaseerd op selectiewaarde en status van de club. We nemen als voorbeeld de Engelse Premier League. De keuze van je club hoeft niet zo moeilijk te zijn, met onderstaande benadering kies jij de beste club én geniet je van een voorkeur op de concurrentie!

Zoals gezegd draait alles om het behalen van de doelstelling en de daarmee te verdienen managerpunten. Let wel op, natuurlijk is bij de keuze van Manchester City, Liverpool of Chelsea (doelstelling 1) je budget hoger en je selectie beter dan bij de keuze van pak weg Sheffield United of Southampton, echter bij deze kleinere clubs valt juist weer meer managerpunten te behalen per gewonnen wedstrijd.

Want hier snijden we een belangrijk iets aan: niet de selectiewaarde van je team op OSM maar de type tegenstander bepalen je te verdienen punten per wedstrijd. Hiervoor geldt: hoe hoger de doelstelling van je tegenstander, hoe meer punten je kan verdienen. Daarnaast verdien je ook meer punten als je tegenstander een bestaande manager in plaats van door de “computer” wordt begeleid.

Kies je club op OSM

We gaan even terug naar ons voorbeeld: de Engelse Premier League. De belangrijkste vraag die je wil stellen: hoe ga ik zoveel mogelijk manager punten verdienen? De keuze van je club op OSM valt en staat daar mee. Zoals je in onderstaande afbeelding zult zien, moet je eveneens rekening houden met het feit dat de meest gewilde clubs (vaak de clubs met de beste selectie) vaak al bezet zijn. Bij OSM geldt namelijk: wie het eerst komt, wie het eerst maalt – als het gaat om de keuze van een club bij een (nieuwe) competitie.

Clubkeuze OSM

Bij het bestuderen van de Engelse Premier League stuit je dus al snel op het gegeven dat de topclubs, met de hogere doelstellingen bezet zijn vóórdat jij deze kunt selecteren. Natuurlijk, soms heb je geluk. Tip: zorg dat je gelijk na de simulatie van een wedstrijd (tussen 19:00 en 19:45 uur) paraat staat. Tijdens dit tijdstip beginnen nieuwe competities en dus kan het zijn dat je favoriete club toevallig nog vrij is!

Een kijkje op onderstaande afbeeldingen leert ons een aantal zaken:

  • Kijkende naar selectiewaardes, springen Manchester City (doelstelling 1) en Tottenham Hotspur (doel 4) er uit vergeleken met hun directe concurrenten als het gaat om selectiewaardes
  • Het vaste inkomen tussen clubs met doelstelling 1 en doelstelling 4 is “slechts” € 100.000 inkomsten. Met een slimme sponsorstrategie én vroeg succes in het seizoen, kun je dit al compenseren met een club met doelstelling 4.
  • Op basis hiervan kan het dus erg interessant zijn om te kiezen voor Tottenham Hotspur – en eigenlijk gewoon mee te doen om het kampioenschap (je begint met een vrijwel zelfde selectiewaarde als Chelsea)

OSM clubkeuze selectiewaarde

Kijkende naar de onderste regionen in de Premier League (eigenlijk toch het leukst. Sterker nog: wij prefereren een carrière in League One of League Two boven de Premier League) leren we ook een aantal zaken:

  • Aston Villa (doelstelling 10), net weggevallen uit de screenshot van de clubs, heeft met een selectiewaarde van 122 een lagere selectiewaarde dan Brighton and Hove Albion
  • Bournemouth is de te kiezen club bij doelstelling 10, vooral ook om te weten dat je nauwelijks achter Newcastle United begint qua selectiewaarde
  • Southampton, vooral door de relatief grote selectie en daardoor hoge selectiewaarde, is een erg interessante club om te kiezen

OSM tips clubkeuze

Nog een tip: Als je dus een competitie wilt aanmaken voor vrienden, zet je competitie dan op privé. Je vrienden kunnen dan rustig een club kiezen, zonder dat de leukste clubs al zijn weggekaapt door onbekende spelers ?

Gouden OSM tip

Één van onze gouden OSM tips is om een club te kiezen met een lage doelstelling, maar een relatief grote selectie. Alle overbodige spelers zet je op de transferlijst, zodat je zelf een eigen selectie kan opbouwen. Met een doelstelling van 16 of 13 maar met een goede eigen strategie, kun je met een beetje geluk (of grote boss coin investering) zomaar ergens tussen de plaats 8 of zelfs 4 eindigen!

Kies in dit geval voor Southampton, omdat je in dit geval al meteen een voorsprong op je directe concurrenten hebt als het gaat om selectiewaarde!