Championship Manager 01/02

Wat zeg je? Championship Manager 01/02? Met een update? Wat is daar nou leuk aan, horen we je denken. Je hebt geen 2D beeld, zeer beperkt tot weinig opties en je kunt binnen een goed paar uur al een half seizoen uitspelen. Juist, daarom Championship Manager 01/02!

Natuurlijk, naast Online Soccer Manager speel jij vandaag de dag FIFA 2021 op de PlayStation of X-Box. Het liefst online tegen vrienden of tegen onbekenden aan de andere kant van de wereld. En als je lekker wil blijven gamen, dan bestel je toch een pizza via Uber Eats of Thuisbezorgd en blijf je lekker door gamen. Och, hoe anders was het vroeger.

Voor de jonge lezers, die op deze pagina zijn terecht komen: vroeger ging het inderdaad anders. Er zijn mensen die zeggen, vroeger was alles beter. Die mensen hebben gelijk. Maar hoe het vroeger echt ging, zal voor de generatie van nu amper voor te stellen zijn. Een tijd waar YouTube nog lang niet bestond en video-on-demand alleen nog technisch mogelijk was met een televisie, recorder en videoband (niet per ongeluk je opname over de Champions League samenvattingen van de avond ervoor zetten!). Maar wel een tijd van elke zaterdagmiddag Duits en Engels voetbal op RTL7 en uren lang Championship Manager 01/02 spelen met je beste vriend. Oh, oh, oh. Dit spel is grijs gedraaid. Proefwerken werden verprutst, want leren deed je niet meer. Je vrije tijd stond maar in het teken van één ding: Championship Manager 01/02. Ofwel CM 01/02 zoals het spel liefkozend werd afgekort.

Julius Agahahowa. Maxim Tsigalko. Sergey Nikiforenko of Mark Kerr. Zomaar een aantal in werkelijkheid willekeurige voetballers die door de makers van Sports Interactive van middelmatige prutsers zijn omgeturned tot code spelers. Want met Nikiforenko “op tien” en de transfer-vrije Taribo West als mannetjesputter kon jij zomaar het kampioenschap binnenslepen met pakweg FC Groningen, Vitesse of Roda JC. En als het even niet soepeltjes liep, dan had je altijd nog een aantal mogelijkheden tot valsspelen. Toevoegen van een nieuwe manager en Melchior Schoemakers voor 100 miljoen gulden verkopen aan FC Barcelona – zodat jij een ongekende hoge clubkas kreeg en je talentjes kon gaan scouten tot je er bij neer zou vallen of die belangrijke wedstrijd na viermaal jammerlijk te hebben verloren voor de vijfde maal opnieuw opstarten. Om maar te zwijgen over een kleine aanpassing in de Editor en je de slechtste talenten in de jeugdopleiding veranderde in super talenten die overal een 20 op scoorde! Ja, Niek van den Enk. Als jij dit leest. We hebben het over jou!

Anderen haalden hun beste kostuum uit de kast voordat de finale van de Champions League werd gespeeld of zaten volledige persconferenties te geven – in volle overtuiging, volledig tegen de computer pratend.

Championship Manager 01/02: de meest legendarische spelers

We schreven het al. De makers van Championship Manager 01/02 hadden de gave om enkele spelers om te toveren tot rechtstreekse wonderkinderen. Zo ook Julius Aghahowa.

Julius Aghahowa, what a player. Image: Championship Manager.