Tactiek

OSM tactieken en tips

Bij het bepalen van je tactiek op OSM is het allereerst belangrijk dat je Formatie aansluit op de gekozen strategie.

De Speelstijl is de belangrijkste keuze. Je kunt kiezen uit de volgende speelstijlen:

  • Over de vleugels – De nadruk ligt hier, zoals het ook heet, op je vleugelspelers. De speelstijl leent zich perfect voor een 4-3-3 formatie waarin je lekker aanvallend ingesteld kan spelen
  • Op de counter – Deze speelstijl is alles behalve attractief, echter jij als manager gaat alleen voor het resultaat! Zit jij aan het begin van je seizoen en is je selectie nog niet optimaal uitgebouwd en mis je een scorende spits? Met op de counter zal je weinig forseren voor de goal van de tegenstander, maar hou je je eigen pot lekker op zijn Catenaccio’s wel dicht
  • Van afstand schieten – Nog zo’n speelstijl die past bij voetballen volgens het Italiaanse verdedigingsprincipe. Afbraakvoetbal zullen de smaakmakers zeggen. Mocht je een aantal aanvallende middenvelders hebben en de boel achterin op slot wil houden: Kies formatie 4-5-1 en “Schiet van Afstand” en je zult zelfs met kleine clubs grote prestaties leveren!
  • Lange bal – Kick-and-rush. Football culture in Engeland, een effectieve OSM speelstijl – mits je situatie zich daar voor leent. En dat wil zeggen, je zit op dit moment (door schorsingen of blessures) krap met middenvelders en wil toch succes behalen. Bijvoorbeeld in een alles-of-niets scenario waarbij je ruim moet winnen. Kies voor 4-2-4 of 3-2-5.
  • Opbouw van achteruit – De meest gangbare speelstijl waarmee je met bijna alle gekozen formaties succes kan behalen. Met de opbouw van achteruit zul je het meeste profijt behalen als je een gebalanceerde selectie hebt waarbij je spelers over de linie heen dezelfde kwaliteiten hebben.

OSM Tactiek

Naast je speelstijl, kun je ook je tactiek per linie bepalen. Je geeft hiermee een opdracht aan je aanvallers, middenvelders en verdedigers. Wij zijn van mening dat je altijd voor de volgende tactiek per linie moet kiezen:

   • Aanvallers > voorin blijven
   • Middenvelders > in positie blijven
   • Verdedigers > achterin blijven

Daarnaast kun je binnen Dekking kiezen tussen Zonedekking en Mandekking. Ook dit hangt af van je formatie. Het advies is simpel: kies voor zonedekking bij een kleine verdediging (drie verdedigers in je formatie) en kies mandekking bij een brede verdediging (vier of vijf verdedigers in je formatie).

Ditzelfde geldt voor de Buitenspelval. Stel alleen een Buitenspel val in als je een kleine verdediging opstelt.

De mate waarin je Voorzichtig, Normaal, Agressief of Extreem tackelt hangt weer sterk af van de scheidsrechter die per wedstrijd wisselt. Hierbij geldt: Bij een softe scheidsrechter kun je makkelijk agressief tackelen en bij een genadeloze scheids adviseren we je toch om voorzichtig aan te doen – of je alvast in te stellen op een hoop blessures of schorsingen.

Last but not least kun je het niveau van Pressie, Stijl en Tempo van je team instellen. Ook dit is sterk afhankelijk van je formatie, maar vooral van je selectie(waarde) en die van je tegenstander. Speel je tegen een sterke tegenstander en heb je een mindere selectie speel dan niet te aanvallend.

Heb je een ijzersterke selectie en ben je qua kwaliteit beter dan je tegenstander, selecteer dan minimaal een 60 op Pressie (Tegenstander Vastzetten), 65 qua stijl (Aanvallend) en ga voor een temp van 65+ (Hoog Baltempo).